miércoles, 3 de abril de 2019

Bolets que estimulen les defenses i actuen sobre els gens


Els bolets estimulen les defenses i actuen sobre els gens

Algunes de les substàncies que contenen els bolets no actuen directament contra l'agent patogen, sinó que estimulen els mecanismes de defensa del nostre organisme, fins i tot a nivell epigenètic.
És a dir, en alguns casos modulen l'expressió de determinats gens, bé sigui per inhibir processos perjudicials, o per activar determinats gens silenciats que contribueixen a mantenir la nostra salut.
Entre les nombroses substàncies que contenen, destaquen els compostos fenòlics i diferents tipus de polisacàrids, lectines, lentinianos, ergosterol, Eritadenina, enzims fibrinolíticas, diversos triterpens, adenosina, trehalosa hidratant i moltes altres més.
A part, cal subratllar l'aportació de certs minerals que estan pràcticament absents en la dieta convencional i que resulten vitals per al nostre metabolisme.

El poder de la sinergia: efectes beneficiosos molt amplis
A diferència dels agents sintetitzats per la química farmacèutica, els remeis naturals, i especialment els bolets medicinals, posseeixen nombroses i efectives sinergies curatives en l'organisme humà.
Per exemple, el popular Sintrom de farmàcia es fa servir com antitrombòtic i aquest és el seu únic efecte. Però un extracte de reishi no només fluïdifica la sang; a més, disminueix la tensió arterial i té efectes antiinflamatoris, antidiabètics, hematopoètics (potencia la generació de cèl·lules sanguínies) i protectors del fetge, entre altres.

Les 10 bolets amb efectes provats més fàcils d'utilitzar
Hi ha unes 250.000 espècies de bolets (sense comptar floridures i llevats), però només unes mil han estat estudiades per les seves propietats terapèutiques i amb prou feines un centenar han estat avalades per mètodes experimentals científics. De totes elles, hem triat les que compten amb més estudis científics i que són fàcils de trobar en els herbolaris.

Bolet-eruga: el secret de la vitalitat

La Cordyceps sinensis és poc coneguda, però ho hauria de ser més per la seva capacitat per incrementar la vitalitat, la libido i la fertilitat. També resulta una protectora renal i estimuladora de la capacitat respiratòria.
La suma d'accions beneficioses d'aquest bolet es considera eficaç per retardar l'envelliment. Diversos experts internacionals van comprovar en 2011 que allargava la vida dels animals de laboratori una mitjana del 16%.

Bolet ostra: combat el colesterol

De saborosa carn blanca, la Pleurotus ostreatus destaca pel seu alt contingut en lovastatina, el compost natural que va servir de model per a la creació de les estatines sintètiques utilitzades per combatre el colesterol. Per si fos poc, la seva extracte també conté potents antioxidants i protectors hepàtics.
Els assaigs clínics publicats en 2011 de la doctora Inga Schneider i els seus col·legues de la Universitat de Hannover van mostrar que prenent una sopa al dia amb el bolet dessecada s'obtenia un significatiu descens del colesterol total i dels triglicèrids en sang.

Enokitake: estabilitza el sistema immunitari

De nom científic Flammulina velutipes, es tracta d'una preuada bolet hivernal que, a més de posseir un delicat sabor i textura, conté diversos principis actius antivirals i antibiòtics, alhora que regula de manera eficaç el sistema immunitari. Això la fa efectiva enfront de malalties i al·lèrgies provocades per un sistema immunitari exacerbat o debilitat.
L'equip encapçalat pel doctor DC Tang, de la Universitat Monash a Malàisia, va exposar, en un extens article publicat el 2016, els efectes antitumorals, antiinflamatoris, antienvelliment i antihipertensius.

Polyporus: prevé les infeccions urinàries

La Polyporus umbellatus és un bolet sense utilitat gastronòmica (és amarga), però en forma de suplement combina una acció bactericida amb propietats diürètiques, pel que resulta eficaç en infeccions urinàries. Però també destaca pels seus efectes antitumorals i antimetastáticos, entre d'altres.
El 2009, el doctor I. I. Zhao i els seus col·laboradors van identificar una nova molècula, el ergone, com el compost diürètic més actiu de la Polyporus. Estudis posteriors van descobrir a més que posseïa caràcter antitumoral.

Cua de gall dindi: ajuda contra el càncer

Un altre bolet de llarga tradició oriental que s'usa en forma de suplement com a adjuvant de tractaments contra el càncer és la Coriolus versicolor, tant per l'acció del seu contingut en molècules antitumorals com pel seu poder d'estimular l'activitat del sistema immunitari.
En 2013, els doctors T.C. Hsieh i J.M. Wu van evidenciar que el bolet era capaç d'afavorir el suïcidi de les cèl·lules tumorals. El 2003, el doctor R. W. Tsang ja havia comprovat amb pacients de càncer de pulmó que produïa millores i alentiment de la malaltia.

Xampinyó de sol: regula la resposta immunitària

És una delícia gastronòmica i, a més, l'Agaricus subrufescens Peck mostra propietats reguladores del sistema immunitari, que permeten combatre amb eficàcia malalties autoimmunes i al·lèrgies.
Els investigadors L.K. Ellersten i G. Heitland, de l'Hospital Universitari d'Oslo, van comunicar en 2008 que l'extracte del bolet restitueix el necessari equilibri entre limfòcits Th1 i Th2 i pot utilitzar-se tant en la prevenció com en el tractament de les al·lèrgies.

Cabellera de lleó: regenera les neurones

Hericium erinaceus conté substàncies que estimulen la generació del factor de creixement neuronal (NGF), amb efectes davant l'Alzheimer i el Parkinson, així com la depressió i l'ansietat.
L'equip del doctor Chia-Wei Phan va comprovar el 2015, mitjançant assajos in vitro, els efectes potenciadors de la síntesi de factor de creixement nerviós dels extractes de cabellera de lleó.

Maitake: molècules amb acció antitumoral

La Grifola frondosa s'utilitza al Japó com a teràpia complementària als tractaments convencionals del càncer pel seu contingut en molècules antitumorals. Els efectes antiinflamatoris i analgèsics també són significatius.
El doctor Hirohaki Nanba porta estudiant els efectes antitumorals de la fracció D (fàrmac obtingut dels betaglucans del maitake) des de 1987. El 2003 va presentar un treball definitiu que prova la seva eficàcia per inhibir les metàstasis.

Reishi: el fong de la longevitat

Encara que no és comestible, els extractes de Ganoderma lucidum han demostrat moltes propietats terapèutiques, entre les quals sobresurten les seves accions contra l'envelliment, derivades dels seus efectes potenciadors del sistema immunitari i de l'estimulació de la producció de sang nova.
Una revisió Cochrane - una important base de dades d'estudis basats en l'evidència, de 2016 - afirma que l'reishi pot ser administrat al costat del tractament convencional del càncer a causa del seu potencial per estimular la resposta immunitària enfront de la malaltia.

Shiitake: propietats antivirals i antibiòtiques

El seu nom científic és Lentinus edodes i es tracta d'una saborosa bolet amb notables propietats antivirals i antibiòtiques, a la qual s'agrega la seva capacitat per combatre l'excés de colesterol i de triglicèrids a la sang. Posseeix, a més, accions estimuladores de la libido i de la fertilitat.
Segons estudis realitzats al Japó, el seu principal polisacàrid, el lentinano, estimula els macròfags, els limfòcits T i la síntesi d'immunoglobulines que inhibeixen el creixement tumoral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario