viernes, 16 de febrero de 2018

CODI BOLETAIRE

CODI DE CONDUCTA PER A UNA RECOL·LECCIÓ RESPONSABLE DELS BOLETS


Caldria que els recol·lectors de bolets, ja siguin boletaires, científics, educadors o comercials, seguissin determinades normes de recol·lecció. Les indiquem a continuació, primer les normes generals, després les particulars per a cada tipus de recol·lector i, per acabar, afegim uns consells finals.


ASPECTES GENERALS
En collir bolets pel consum (familiar o no), poseu en risc la salut, la dels altres i la vostre.
La revisió dels cistells d’altres boletaires s’ha d’exercir de manera responsable.  Si accepteu la responsabilitat de revisar-los, cal mirar-los tots i no nomes fer una visió general
No adquiriu mai bolets a persones que no us lliurin una identificació que permeti contactar amb elles posteriorment: Facilita la venda no responsable, i en cas que detecteu una errada, no sabreu com ajudar als demés.
Mentre es pugui, els bolets cal collir-los de manera que afectem el menys possible al miceli subterrani. Es recomana arrencar-los sencers, a ma (com en el cas dels ceps, rossinyols o fredolics) o amb l’ajut d’un collidor o un ganivet (rovellons, llenegues o cualbres): Es clava l’eina sota el peu i s’aixeca el bolet sencer, sense tallar la cama. En algun cas particular, com en els cama-secs, en els que la cama s’asseca molt aviat, es poden tallar amb tisores i deixar la resta de la cama en el prat.
Les eines més recomanables per collir bolets són les esmentades: collidors i ganivets. No removeu la virosta (fullaraca, humus, restes vegetals) amb cap mena d’eina ( aixada o rasclet, per exemple). No malmeteu el substrat vegetal del sòl. Si s’enretira, torneu-lo a lloc.
Transporteu els bolets amb una recipient que permeti l’airejat dels bolets (cistell, cistella o caixes de fruita). Millor que sigui rígid. Les bosses de plàstic malmeten els bolets i en dificulten la respiració.
Es recomana no collir bolets en estadi de botó, i limitar la recol·lecció a bolets madurs, adults.
La majoria dels boscos del nostre país són de propietat privada. Altres no, són públics. Si teniu opció visiteu els segons, sempre i quan no estiguin regulats per altres normatives (Parcs Nacionals o terrenys acotats, per exemple). En cas de ser privats i que coneixeu al propietari, caldria que li notifiquéssiu: Legalment els bolets són de la seva propietat. SI en desconeixeu la propietat, el terreny no és encerclat per tanques ni hi ha cartells indicatius que ho desaconsellin, podeu collir els bolets. En cas, però, que el propietari s’identifiqui i us ho sol·liciti, tingueu present que no podeu seguir collint bolets en el seu bosc.
Respecteu les normes dels llocs. Especialment no trepitgeu camps (llaurats o sense) doncs en desconeixeu la feina que s’hi ha fet, i tanqueu sempre les tanques o fils que obriu. No molesteu el bestiar, ni intenteu donar a qualsevol animal cap mena d’aliment  Desconeixeu el seu tracte i l’alimentació particular que pugui tenir. No us crideu entre vosaltres, a no ser que sigui precís, ni feu sorolls estridents o xiulets, ni poseu música que pugui sentir altre gent. Cal mantenir un comportament cívic o civilitzat, respectuós amb el medi, la gent del país i els altres visitants. No traspasseu finques privades ni us acosteu a masies per altres vies que les usuals: La gent de pagès té la seva vida privada que cal respectar.
No abandoneu cap mena de deixalla al bosc, ni escampada, ni recollida, ni penjada. Tot el que porteu, s’ha tornar a endur.
Si trieu els bolets al bosc, no deixeu les restes en un munt. Colgueu-les, de manera que no es vegin.
Els científics han preparat Llistes vermelles on hi ha indicades les espècies a protegir. Com a recol·lectors de bolets sou responsables, morals i legals, de conèixer les espècies protegides.

RECOL·LECCIÓ RECREATIVA, LÚDICA I ESPORTIVA
És la que pràctica la majoria de boletaires.
Identifiqueu amb seguretat qualsevol espècie que colliu per a menjar. Només consumiu aquelles que tingueu completa seguretat de que són comestibles. Si teniu dubtes, no les colliu i, en cas que ja ho hàgiu fet, llenceu-les (a poder ser al mateix bosc). Només colliu aquells bolets que presentin un bon estat de conservació. Rebutgeu els que estiguin florits, amarats d’aigua o s’hagin gelat durant la nit.
No recolliu espècies que no us menjareu, a no ser que les vulgueu aprendre a reconèixer de manera seriosa. En aquest cas:
Embolcalleu-los amb paper de cuina o de diari i separeu-les físicament dels bolets que menjareu
No en colliu més de 4 espècies diferents cada dia. No hi ha temps d’estudiar les adequadament
Colliu més d’un exemplar i sempre en diferents estadis de maduració
Només colliu una quantitat moderada de bolets. Penseu que després cal netejar-los i conservar-los adequadament. Recordeu que hi ha una cordialitat entre boletaires, i que és millor trobar-los que no que te’ls regalin. En molts països no es permet collir més de 1.5 kg /persona/dia
Respecteu i protegiu qualsevol espècie fúngica. Arrancar o tombar deliberadament els bolets que no són del vostre interès és una pràctica completament rebutjable i a eradicar. No ho feu. Te un impacte important, tant per a la conservació d’espècies, com visual i paisatgístic.
Els bolets que creixen en un mateix lloc no sempre són els mateixos. En anys climàticament (o meteorològicament) diferents, poden aparèixer bolets similars als usuals, que poden ser tòxics. En aquests anys, mantingueu encara més la guàrdia.
Recordeu que hi ha hàbitats vulnerables (torberes, prats humits) o espais protegits. No només cal evitar de collir-hi bolets, fins hi tot cal no trepitjar-los

RECOL·LECCIÓ COMERCIAL
Es la practicada per persones que cullen bolets per a la seva comercialització posterior. A més de totes les conductes indicades anteriorment, que cal portar al seu grau màxim d’exigència:
Respecteu les espècies que tenen una protecció especial per la seva raresa i que ben aviat seran espècies protegides. Així, no s’hauria de comercialitzar espècies com la cassoleta murgolera (Sarcosphaera coronaria), ni el pelutxo (Hericium erinaceus), ni Gomphus clavatus, que són espècies que estan desapareixen dels nostres boscos.
La pràctica de collir tots els bolets d’un bosc per a, posteriorment, escollir els comestibles, és una pràctica a eliminar. En cap moment és una pràctica responsable ni respectuosa. Tots els boletaires tenim el dret a passejar per boscos on hi hagin bolets i, a més , bolets dempeus. Destrossar aquest paisatge és fer un greuge a tothom.

RECOL·LECCIÓ CIENTÍFICA
La recol·lecció en hàbitats vulnerables o espais protegits s’ha de restringir en el possible i portar a terme de manera molt curosa. L’existència de llistes vermelles d’espècies protegides també afecta als micòlegs i altres científics.
Cal que els experts tingueu especial cura en comentar la comestibilitat d’espècies poc conegudes pels boletaires. La capacitat per observar detalls dels bolets no acostuma a ser la mateixa i es senzill de caure en males interpretacions.

RECOL·LECCIÓ EDUCATIVA O FORMATIVA
Cal ser extremadament prudent en el seguiment dels bolets no comestibles o tòxics mentre s’ensenyen en públic. Molt sovint una de les persones presents pot perdre l’atenció i col·locar el bolet en un cistell. Sempre que es mostri una d’aquestes espècies cal recollir-la al final i controlar-la.
La capacitat d’aprendre diferents espècies de bolets de manera adequada i en un mateix dia és molt baixa. En general collir més de 4 – 8 espècies diferents (segons l’edat i coneixements) condueix a confusió i cansament. Els nens es saturen encara més fàcilment. Per tant, és molt important la feina feta abans de sortir: El treball amb imatges (làmines, fotos) és molt important.
Les claus d’identificació han de ser molt senzilles i han de servir per animar a la gent en el seu ús. Fer servir claus complexes condueix a aconseguir l’efecte contrari.
Recol·lecció per exposicions, fires i altres activitats educatives
Recomanem limitar o excloure els premis a qui culli més quantitat de bolets
Posteriorment a l’exposició, cal una feina acurada de retorn de les restes de bolets al bosc i fer-ho amb respecte i dedicació exquisida. Sovint és més educatiu aquest segon aspecte que no l’exposició en sí.
En les exposicions cal donar prioritat al nom popular local (el de la població) que no al que puguem disposar o al científic
Itineraris comercials
Les empreses que desenvolupen itineraris, passeigs o sortides amb fins educatius i, alhora, de base comercial tindran bona cura de seguir totes les indicacions esmentades més amunt. Pel que fa al bosc es comporten com boletaires particulars, comercials i educatius, alhora.
Recol·lecció escolar
Els nens tendeixen a agafar excessius bolets. Cal recomanar insistentment de no agafar més d’un exemplar d’un erol i evitar espoliar els erols. És més educatiu ensenyar a collir exemplars representatius.
És recomanable que aprenguin a embolcallar els bolets amb paper de diari. D’aquesta manera l’impacte del transport serà menor.
Cal insistir en que es rentin les mans abans de menjar, especialment si és d’entrepà.
Recol·lecció per “forays” científics , acadèmics o bioblitz
La recol·lecció en hàbitats vulnerables o espais protegits s’ha de restringir en el possible i portar a terme de manera molt curosa.

CONSELLS
Cal portar pantalons i botes adequades al bosc i al temps. Incloeu en el vostre equipatge una llanterna.
Informeu als vostre familiars o amics de la vostre sortida o itinerari. Un cop al bosc, i abans d’iniciar la cerca, comuniqueu-vos les vostres intencions. Mentre sigui possible, no aneu sòl . Endueu-vos un telèfon mòbil i, si és el cas, activeu localització GPS
Sigueu previnguts amb la meteorologia. En cas de mal temps no us atureu prop d’arbres i grans pedres, ja que poden atreure llamps
Aviseu als serveis emergència només en cas de real necessitat (poden ser necessaris en altres punts). Actualment el número 112 centralitza tots els telèfons d’emergències de Catalunya (substitueix el 088 dels Mossos i el 085 dels Bombers)
Ja hem indicat que cal deixar el bosc intacte però, com a recol·lectors de bolets, us agraïm que enretireu part de deixalles que altres han llençat.
Fumar en el bosc és perillós. En cap cas s’ha d’encendre foc.
El paper higiènic te un impacte visual molt notable. Si en feu servir, tapeu-lo completament amb una pedra
No colliu bolets vora autopistes o qualsevol mena de carretera o camí transitat per cotxes, ni vora llocs on es llencin deixalles, ni vora camps que puguin estar tractats amb herbicides o pesticides de qualsevol mena
Cal tenir present que, després de la pluja, els bolets es poden descolorir o variar el seu color habitual. A més , poden haver perdut part de l’ornamentació. Per tant, la pluja pot afavorir les identificacions errònies i provocar confusions greus.
Conserveu els bolets en el frigorífic, en recipients oberts o coberts per un drap humit.  Consumiu-los com més aviat millor i amb moderació.
Si no heu consumit mai una espècie, feu un tast lleuger.

Agraïments:
  • Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya. Twitter: @Agents_Rurals
Aquesta obra de bolets.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons

No hay comentarios:

Publicar un comentario