miércoles, 14 de febrero de 2018

Decàleg dels boletaires

Decàleg dels boletaires (Associació Boletaire Independent)

Punt 1_ No estem d'acord que cobrar unes taxes per poder anar a buscar bolets, sigui la millor manera de protegir els boscos de la seva explotació massificada. Fent pagar unes taxes als aficionats boletaires no es resol el problema.
Punt 2_ Creiem que posar en mans d'una empresa privada un bé natural i cultural de tots els catalans, va contra tots els principis democràtics. La privatització d'aquest bé, només portarà abusos i males pràctiques, per aconseguir extreure una certa rendibilitat, sense oferir res a canvi.
Punt 3_ El control dels boscos i la vigilància del compliment de les normes establertes, només pot anar a càrrec dels Agents Forestals, degudament formats i sense interessos comercials. Mai a càrrec d'una empresa privada, que contractarà personal eventual, sense cap tipus de formació tècnica, ni els mitjans adequats.
Punt 4_ És inviable que un aficionat boletaire, pagui anualment o per cada vegada que surt a buscar bolets una taxa indiscriminada. Que podrà ser determinada per cadascuna de les zones acotades i segons els interessos particulars de l'empresa explotadora i / o dels propietaris forestals. Seria la mort d'una afició i d'una part molt important de la cultura de Catalunya.
Punt 5_ No s'ha tingut en compte, la necessària regulació administrativa i fiscal, de l'explotació i comercialització industrial dels bolets. Que en opinió de tots els boletaires aficionats, és la que està causant veritables estralls en les zones miològiques. Grups organitzats de recol · lectors, sense permisos ni contractes de treball, exhaureixen els boscos i comercialitzen els bolets sense cap tipus de control.
Punt 6_ La cultura boletaire a Catalunya, per centenars d'anys s'ha transmès de forma familiar de pares a fills. Ara gràcies al foment dels mitjans de comunicació, d'aquesta cultura micològica tradicional de Catalunya, s'ha produït una explosió dels aficionats, que surten regularment a passar el dia al bosc i / o buscar bolets. Això ha repercutit positivament sobre les zones rurals, que han vist potenciat el seu valor econòmic pel que fa al sector serveis. Però també ha suposat un impacte negatiu per als boscos, al no anar acompanyat aquest "Bum" d'una certa regulació i d'una formació adequada.
Punt 7_ De posar-se en marxa el projecte de regulació que vol estendre l'Administració. Sens dubte limitarà les possibilitats de poder anar a buscar bolets a milers d'aficionats boletaires, ja que no podran pagar les despeses. Ho considerem una mesura elitista i discriminatòria, just en un moment de greu crisi econòmica. Quin impacte tindrà això sobre el sector serveis de les zones afectades? Creiem que a més es produirà un boicot per part dels boletaires que no estem disposats a pagar aquestes taxes. Ho han tingut en compte?
Punt 8_ No estem en contra, sinó a favor, que es reguli d'alguna manera l'explotació d'aquests recursos naturals, impedint la sobreexplotació dels boscos. Principalment per part de les indústries que comercialitzen els bolets i dels grups organitzats de recol · lectors.
Punt 9_ Els aficionats boletaires que ens movem en les xarxes socials igual que els agrupats en societats micològiques, estem disposats a recollir i a canalitzar idees que realment puguin servir per racionalitzar la nostra afició, a seguir educant els nous aficionats i a mantenir la convivència d'aquest món d'amants dels bolets i de la natura. Però no a pagar unes taxes arbitràriament, que només representen afegir més impostos a les nostres delicades economies.
Punt 10_ Exigim a l'Administració, que abans de donar més passos en la direcció que han pres, consulteu els veritables afectats per les seves mesures i que som els aficionats boletaires. Anem a oposar-nos amb totes les nostres forces a les seves mesures arbitràries. Diàleg entre les parts implicades, no vol dir posar-se en contacte amb els que volen rendibilitat i obtenir beneficis d'uns recursos naturals, diàleg significa veure a qui i com afecten aquestes decisions per poder obtenir un consens entre tots.

Decálogo de los boletaires
Punto 1_ No estamos de acuerdo en que cobrar unas tasas por poder ir a buscar setas, sea la mejor forma de proteger los bosques de su explotación masificada. Haciendo pagar unas tasas a los aficionados boletaires no se resuelve el problema.
Punto 2_ Creemos que poner en manos de una empresa privada un bien natural y cultural de todos los catalanes, va contra todos los principios democráticos. La privatización de este bien, solo traerá abusos y malas prácticas, para conseguir extraer una cierta rentabilidad, sin ofrecer nada a cambio.
Punto 3_ El control de los bosques y la vigilancia del cumplimiento de las normas establecidas, solo puede ir a cargo de los Agentes Forestales, debidamente formados y sin intereses comerciales. Nunca a cargo de una empresa privada, que contratará personal eventual, sin ningún tipo de formación técnica, ni los medios adecuados.
Punto 4_ Es inviable que un aficionado boletaire, pague anualmente o por cada vez que sale a buscar setas una tasa indiscriminada. Que podrá ser determinada por cada una de las zonas acotadas y según los intereses particulares de la empresa explotadora y/o de los propietarios forestales. Sería la muerte de una afición y de una parte muy importante de la cultura de Catalunya.
Punto 5_ No se ha tenido en cuenta, la necesaria regulación administrativa y fiscal, de la explotación y comercialización industrial de las setas. Que en opinión de todos los boletaires aficionados, es la que está causando verdaderos estragos en las zonas seteras. Grupos organizados de recolectores, sin permisos ni contratos de trabajo, esquilman los bosques y comercializan las setas sin ningún tipo de control.
Punto 6_ La cultura boletaire en Catalunya, por cientos de años se ha transmitido de forma familiar de padres a hijos. Ahora gracias al fomento de los medios de comunicación, de esta cultura micológica tradicional de Catalunya, se ha producido una explosión de los aficionados, que salen regularmente a pasar el día en el bosque y/o a buscar setas. Eso ha repercutido positivamente sobre las zonas rurales, que han visto potenciado su valor económico en cuanto al sector servicios. Pero también ha supuesto un impacto negativo para los bosques, al no ir acompañado ese “Bum” de una cierta regulación y de una formación adecuada.
Punto 7_ De ponerse en marcha el proyecto de regulación que quiere extender la Administración. Sin duda limitará las posibilidades de poder ir a buscar setas a miles de aficionados boletaires, puesto que no podrán costearse los gastos. Lo consideramos una medida elitista y discriminatoria, justo en un momento de grave crisis económica. Qué impacto tendrá esto sobre el sector servicios de las zonas afectadas? Creemos que además se producirá un boicot por parte de los boletaires que no estamos dispuestos a pagar esas tasas. Lo han tenido en cuenta?
Punto 8_ No estamos en contra, sino a favor, de que se regule de algún modo la explotación de esos recursos naturales, impidiendo la sobre-explotación de los bosques. Principalmente por parte de las industrias que comercializan las setas y de los grupos organizados de recolectores.
Punto 9_  Los aficionados boletaires que nos movemos en las redes sociales al igual que los agrupados en sociedades micológicas, estamos dispuestos a recoger y a canalizar ideas que realmente puedan servir para racionalizar nuestra afición, a seguir educando a los nuevos aficionados y a mantener la convivencia de este mundo de amantes de las setas y de la naturaleza. Pero no a pagar unas tasas arbitrariamente, que solo representan añadir más impuestos a nuestras delicadas economías.
Punto 10_ Exigimos a la Administración, que antes de dar más pasos en la dirección que han tomado, consulten a los verdaderos afectados por sus medidas y que somos los aficionados boletaires. Vamos a oponernos con todas nuestras fuerzas a sus medidas arbitrarias. Dialogo entre las partes implicadas, no significa ponerse en contacto con los que quieren rentabilizar y obtener beneficios de unos recursos naturales, dialogo significa ver a quien y cómo afectan esas decisiones para poder obtener un consenso entre todos.



No hay comentarios:

Publicar un comentario